RADIOCARBON LABORATORY

Development of high-precision noble gas analytical methods (2016)

Nagyprecizitású nemesgáz-analitikai módszerek fejlesztése az Isotoptech ZrtnélA projekt neve: Nagyprecizitású nemesgáz-analitikai módszerek fejlesztése az Isotoptech Zrt.-nél

A projektazonosító száma: GINOP-2.1.1-15-2015-00124

A támogatásnak köszönhetően laboratóriumunkban beüzemelésre kerület egy Thermo® HELIX SFT típusú nagy precizitású nemesgáz tömegspektrométerés elkészült az egyik legnagyobb kihívástjelentő és jelentős fejlesztőmunkát igénylő gázkezelő és beeresztő rendszer. A hardverek építésével párhuzamosan a vezérlő szoftverek fejlesztése ismegtörtént, melynek köszönhetően a nemesgáz tömegspektrometriai méréseinket automatizálni tudtuk.

 

 

 

A tervezés és előzetes tesztek tapasztalatai alapján gyártásra került 120 dbtöbbféle geometriájú mintatartó tartályt, amely a laboratórium mérési kapacitását jelentős mértékben növelte.Elvégeztük a kigázosító rendszer tervezését és építését. A kifejlesztett eszközzel a korábbiakhoz képest hatékonyabban és gyorsabban tudjuk előkészíteni a mintákat.

 

 

Kialakításra került egy a radiokémiai munkáinkhoz megfelelő új laboratóriumi helyiség a hatályos jogszabályoknak és a mai kor elvárásainak megfelelően.A laboratórium fontos része az a különleges légtechnikai berendezés, amely a radiokémiai laboratórium levegőjét kondicionálja és gondoskodik mintaelőkészítések során keletkező gőzök gázok biztonságos elvezetéséről.

 

 

A kutatás fejlesztés eredményeként tökéletesítettük a szerves és szervetlen minták trícium és radiokarbon tartalmának in vitro méréstechnikáját.Az kíséreltek eredményeként 10 - 25 µg mennyiségű szén is elegendő aradiokarbon méréshez biológiai eredetű minták esetében. Ez a mennyiség, már élő anyagból való mintavételt és mérést is lehetővé tesz a kísérleti alany károsodása nélkül.Magyarországon ilyen technika csak a mi laboratóriumunkban érhető el. A módszerigen kisaktivitású minták mérését teszi lehetővé, amely elhanyagolható sugárterhelést jelent.Vízminták szerves anyag és trícium tartalmának elválasztásához vákuumbepárlási, ill. liofilizálási módszereink továbbfejlesztését végeztük el. A kettős nyomjelzéses módszerekkel képesek vagyunk orvosi és egyéb biológiai kisérletekből származó minták feldolgozására és megfelelő kimutatási határral való mérésére.

Az projekt keretein belül véghezvitt fejlesztések nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy jelentős mértékben tudjuk növelni a vállalat piaci részesedését a nukleáris környezetvédelem területén továbbá lehetőséget nyit arra, hogy orvosbiológiai kutatásokba kapcsolódjunk be.

2016 © isotoptech.hu | All rights reserved | Minden jog fenntartva! | arttitude design